Megemlékezés Túrricsén

unnepseg resize2012 szeptember 23-án Túrricsén a műemlék református templomban emlékeztek meg a hálaadó istentiszteleten részt vett gyülekezeti tagok és a Kodály Társaság megyei szervezetének tagjai arról, hogy 1921 októberében Kodály Zoltán Szatmárban járt gyűjtőúton. Kocsordon, Gacsályban, Komlódtótfaluban és Túrricsén élő öregek dallamai kerültek Kodály kottapapírjaira, s vált egyik-másik országosan ismert népdallá, hangversenypódiumokra szánt feldolgozások alapdallamává.

2012 szeptember 23-án Túrricsén a műemlék református templomban emlékeztek meg a hálaadó istentiszteleten részt vett gyülekezeti tagok és a Kodály Társaság megyei szervezetének tagjai arról, hogy 1921 októberében Kodály Zoltán Szatmárban járt gyűjtőúton. Kocsordon, Gacsályban, Komlódtótfaluban és Túrricsén élő öregek dallamai kerültek Kodály kottapapírjaira, s vált egyik-másik országosan ismert népdallá, hangversenypódiumokra szánt feldolgozások alapdallamává.

A legtöbb dalt számszerint 25-öt Kodály Zoltán Túrricsén gyűjtötte. A jeles esményre emlékezve a Leader támogatásból megújult parókia falán emléktáblát helyezett el a Kodály Társaság. Schmidt Sándor fafaragó népi iparművész készítette emléktáblán koszorút helyezett el a helyi képviselőtestület, a csaholci polgármestere Dr. Al-Syed Isam, Lengyel János volt országgyűlési képviselő és Dr. Tilki Attila.

unnepseg resize

Az ünnepi műsor keretében Dr. Joób Árpád méltatta Kodály Zoltán népdalgyűjtő jelentősésgét és felolvasta az özvegy erre az alaklomra írt köszönő levelét.

Dr. Tilki Attila idézte a Kodály gondolatait:

„Mikor megtanultam, amit a Zeneakadémián és az Egyetemen lehetett kezemben volt mindkettőnek a végbizonyítványa, ráeszméltem, hogy még nem tudok mindent, amit a faluból lehet tanulni. Elindultam, beiratkoztam erre a legfőbb iskolára, máig sem végeztem el.” utalva ezzel arra, hogy ősi gyökereink maradékát a falvakban és a zenében fedezhetjük, fel találhatjuk meg, mint nemzeti öntudatunk tudatalatti részét.

Az Európai Úniós forrásból gyönyörüen felújított parókián állandó kiállítást rendeztek be a helyiek bemutatva az ősi mesterségeket és kiállítva azt az asztalt is amelyen Kodály zoltán a gyönyörű dallamokat lejegyezte 1921-ben Túrricsén.

2018-01-26T19:27:28+01:00