Tizenegy milliárdos fejlesztés: kétszáz új mentőautó, új és megújuló mentőállomások (+ videó)

01mKözel 200 korszerű mentő gépkocsi vásárlása, 22 új mentőállomás felállítása, valamint 60 mentőállomás korszerűsítése válik lehetővé a most útjának induló 11 milliárd forint összegű programnak köszönhetően – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Martonvásáron. Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés című kiemelt projekt 2014 őszéig zárul le.

Közel 200 korszerű mentő gépkocsi vásárlása, 22 új mentőállomás felállítása, valamint 60 mentőállomás korszerűsítése válik lehetővé a most útjának induló 11 milliárd forint összegű programnak köszönhetően – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Martonvásáron. Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés című kiemelt projekt 2014 őszéig zárul le.

Az ország hat régióját érintő, 18 megyében megvalósuló programnak köszönhetően az Országos Mentőszolgálat 200 darab korszerű mentőautót szerez be. Az új állomásokhoz szükséges 44 autón felül – 134 szabvány szerinti B és C típusú mentőjárművet vásárolnak és szolgálatba áll 22 teljesen felszerelt mentőorvosi gépjármű is. A szakmai ellátási lehetőség és színvonal javítása érdekében felszerelik az újonnan rendszerbe állítandó mentőjárműveket és a meglévő, de amortizálódott eszközpark egy részét lecserélik, korszerűsítik. Ezen felül valamennyi meglévő „B” típusú mentőkocsiban félautomata defibrillátor és őrzőmonitor beszerelésére nyílik lehetőség.

01m

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az ország területén meglévő 231 mentőállomás mellé a projekt során 22 helyszínen a 15 percen belüli kiérkezés szempontjából „fehér foltnak” számító térségben létesül új mentőállomás. A tervezett 22 állomás működésével a lakosság 97,8%-a válik a riasztástól számított 15 percen belül elérhetővé. A támogatásból 60 már meglévő mentőállomás felújítására is sor kerülhet, amivel nem csak a kivonulás gyorsasága nő, hanem az üzemeltetési költségek is csökkenek. Ezeken az állomásokon kicserélik a gépkocsi kapukat, és egyéb nyílászárókat, a hőszigetelik az épületeket és korszerűsítik a fűtési rendszert.

Az egyetemi székhelyek közelében (Szeged, Debrecen, Pécs) és Székesfehérváron összesen 4 szimulációs központot alakítanak ki, ahol a mentőegységek (mentőorvosok, mentőtisztek, mentőápolók és gépjárművezetők) különböző kórállapotok komplex ellátását gyakorolhatják majd szimulációs eszközökön. A gyakorlati tudás fejlesztése érdekében valamennyi megyeszékhelyen az alapfogások, készségek elsajátítását, begyakorlását biztosító úgynevezett „skill-laborokat” alakítanak ki. Ezek mellett létrehoznak egy mobil szimulációs központot is, mely különböző helyszínekre kitelepülve, élethű körülmények között teszi lehetővé a gyakorlást, felkészülést.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)


 

A térségünkben Kölcse és Tiszaadony településeken új mentőállomást hoznak létre.

2018-01-26T12:40:52+01:00