Két új mentőállomás a megyében

mentoNagy horderejű fejlesztéseket hajtanak végre több mint tizenegymilliárd forintos uniós támogatásból, melynek keretében országszerte huszonkét új mentőállomást épít, hatvanat felújít és kétszáz korszerű mentőautót szerez be az Országos Mentőszolgálat.

mentoNagy horderejű fejlesztéseket hajtanak végre több mint tizenegymilliárd forintos uniós támogatásból, melynek keretében országszerte huszonkét új mentőállomást épít, hatvanat felújít és kétszáz korszerű mentőautót szerez be az Országos Mentőszolgálat.

Kölcsén és Tiszaadonyban létesül új mentőállomás, amely jelen állás szerint 4 új mentőautót és 30 főnyi személyzetet jelent. Természetesen nem csak épületekről van szó, hanem korszerű mentéstechnikai eszközökről, lélegeztetőgépekről, defibrillátorokról… – újságolta dr. Pápai György, az OMSZ regionális orvosigazgatója.
Uniós forrásból megújul a baktalórántházi mentőállomás, a KEOP révén pedig szinte mindegyik szabolcs-szatmár-beregi mentőállomást érintik az energetikai fejlesztések. Minimum tíz új modern mentőautót kap a megye. A tervek szerint 2014 végéig valósulnak meg az újítások. – Azért komoly előrelépés mindez, mert 2008. január 1-jétől 2010-ig egyetlen új mentőautó sem futott az országban, és semmilyen fejlesztés nem történt a mentőszolgálatnál – jelentette ki szerdán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója közölte: az előkészítés már mindenhol folyamatban van, a közbeszerzések kiírása következik, és ősszel elkezdődhetnek az építkezések.
Nagyon örült a szerdai bejelentésnek Balku Pál, Kölcse polgármestere, de maga a hír nem lepte meg.
Már több éve napirenden van, hogy új mentőállomás épül községünkben, ezzel kapcsolatban korábban már szerződést is kötöttünk az Országos Mentőszolgálattal, csak éppen pénz nem volt arra, hogy meg is épüljön – mondta el érdeklődésünkre a település vezetője.
Amikor pár éve megkerestek bennünket a mentőszolgálat vezetői, természetesen készségesen és boldogan engedtünk át egy területet a település központjában az OMSZ számára. Van még rajta egy favázas épület és egy garázs, vállaltuk, hogy a munkálatok kezdetére lebontjuk azokat. A mentőállomás céljára kijelölt terület közelében van a fogorvosi rendelő, az orvosi rendelő, így együtt egy kis egészségügyi központot képeznek majd. Az Országos Mentőszolgálat már korábban kifejezte azt a szándékát, hogy a térségből vesz majd fel embereket az új mentőállomáshoz, így az új létesítmény munkahelyteremtést is jelent az itt élőknek. Most már a településnek és térségnek is elérhető közelségbe került az új mentőállomás, hiszen Balog Zoltán miniszter is bejelentette. A térségünkben élők számára nagyon fontos ez a beruházás, hiszen az uniós elvárásnak megfelelően a riasztástól számított 15 percen belül elérhetővé válnak a Fehérgyarmattól távolabb lévő települések is.
Minden kormány zászlajára tűzi a betegellátás hatékonyságának javítását, ami aztán vagy sikerül, vagy nem. Már évekkel ezelőtt elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy a mentőnek 15 percen belül a helyszínre kell érkeznie. Ezt akkor és azóta is megmosolyogtuk, a jövőben megvalósuló mentőállomás és az ehhez kapcsolódó fejlesztések azonban ezúttal őszinte örömre adnak okot – mondta el lapunknak Tiszaadony polgármestere, Lakatos József. – Akár rólunk, akár a környező településekről (Tiszakerecseny, Mátyus, Lónya, Barabás, Tiszaszalka), elmondható, hogy többségében idősek lakta falvakról van szó, a körzetben három bentlakásos otthon is működik. Bizonyos kor felett az ember gyakrabban szorul orvosi segítségre és kerül kórházba, így érthető, hogy mindenki örömmel fogadta a sürgősségi ellátás hatékonyságának javítását célzó intézkedést.
Jelenleg a legközelebbi telephely Vásárosnaményban található, a mentő Fehérgyarmatra vagy Mátészalkára szállítja a betegeket, ami nem éppen rövid út. A negyedik ciklusát töltő polgármester hozzátette: a Tiszaadonyban létesülő új mentőállomásnak pszichológiai hatása is van: a lakosság számára megnyugtató a tudat, hogy „karnyújtásnyira” van a segítség, ha baj van.
A technikai fejlesztések, az új gépkocsik, a tettre kész személyzet csak akkor lesz képes beváltani a hozzá fűzött reményeket, vagyis gyorsan és hatékonyan cselekedni, ha a közút illetékesei kellő figyelmet fognak fordítanak a havas, jégbordás utak letakarítására! Télen mifelénk sajnos nem tisztítják az utakat, alig lehet megközelíteni bizonyos helyeket. Márpedig egy súlyos eset ellátása nem várhat a természetes olvadásig… – hangsúlyozta Lakatos József.

Forrás: szon.hu

2018-01-27T12:15:14+01:00