Az EU-LAC Nemzetközi Alapítvány létrehozásáról szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitája

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
208 50 2017.03.21. 2:13  47-79

 

DR. TILKI ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Röviden emlékeztetném önöket, hogy miről is szól a mostani törvényjavaslat: Latin-Amerika és a karibi térség, vagyis röviden a LAC-országok, valamint az Európai Unió közötti stratégiai partnerség jogi formájának további biztosításáról. Az elvi döntéseket és hivatalos megállapodásokat már korábban meghozta az Európai Unió, 2008-ban Limában, 2011-ben Madridban.

Az EU-LAC nemzetközi alapítvány létrehozására most azért van szükség, ahogy államtitkár úr is elmondta, mert a korábban Németországban, a német jog alapján létrehozott átmeneti alapítvány befejezi a tevékenységét és feloszlik, szerepét pedig a most megszavazandó nemzetközi jogi személyiséggel és jogképességgel felruházott végleges alapítvány veszi át. Az alapítványt létrehozó megállapodás végleges szövegét az EU Tanácsa 2016. október 10-én fogadta el, viszont hatálybalépéséhez az Országgyűlés felhatalmazása szükséges. Tehát ez a mostani törvényjavaslat csupán egy korábban elfogadott döntésünk jogi formába öntése, viszont Magyarországnak nagyon is érdekében álló és profiljába vágó intézkedés, hiszen a déli nyitás programunkba illeszkedik.

Emlékeztetném képviselőtársaimat, hogy Magyarország egyrészt ilyen jellegű kereskedelmi szerződéseket csak az EU keretében köthet, másrészt folyamatosan bővítjük külképviseleti hálózatunkat a latin-amerikai térségben, gazdasági kapcsolataink diverzifikálása céljából. Voltaképpen ehhez a bővüléshez ad jogi hátteret, keretet, vagyis enged szabad utat az EU-LAC alapítvány létrejöttéhez adott törvényhozói jóváhagyásunk. E formális jogi lépés megszavazásával tehát további utat engedhetünk a külpolitikában meghatározott irányunknak. Kérem hozzá szíves támogatásukat, köszönöm megtisztelő figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Mesterházy Attila képviselő úrnak. Parancsoljon, képviselő úr!

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Sajnos az a helyzet, hogy nem tudjuk ezeket a kérdéseket föltenni a Külügyi bizottságban, hiszen a legutóbbi miniszteri meghallgatás együttes ülés keretében zajlott a Gazdasági bizottsággal, ahol a miniszter úrnak, azt hiszem, másfél óra után el kellett volna mennie, és ezt be is jelentette a bizottsági ülés elején, miközben ott volt, nem tudom, 20‑30 képviselő, aki az évi egyszeri miniszteri meghallgatás kapcsán szeretett volna kérdéseket föltenni, és ezért limitált lehetőség volt erre. Illetőleg folyamatosan van egyfajta küzdelem, joggal, hiszen mást tartanak fontosnak az ellenzéki képviselők és mást természetesen a kormánypártiak egy bizottsági munka során. Tehát mégiscsak azt fogadja el képviselőtársam, hogy nem olyan üdítő a helyzet, hogy bármikor bármiről bármelyik államtitkárral és miniszterrel lehetne vitatkozni a Külügyi bizottságban. Mellette a Költségvetési bizottságot is vezetem, hiába vezetem, még ott sem, hiszen ott is alelnöktársam Tilki képviselő úr.

Tehát én azt gondolom, hogy nem kötelezően elmondandó a diktatúra ellen szóló történet, és értem elnök úrnak a felszólítását, amit tiszteletben is fogunk tartani, de azért mégiscsak van kapcsolat e kettő között, hiszen egyik oldalról a kormány ‑ hogy akkor mindenki értse világosan, hogy hol kötődik ez a kettő egymáshoz ‑ amellett érvel, hogy egy civil szervezeti munka mennyire fontos, és Magyarország nemzeti érdeke, hogy egy civil szervezeti keretben, alapítványi keretben közös munkát végezzünk, másik oldalról pedig ugyanolyan civil szervezeti munkát itthon ellehetetlenít a kormány. Én erre az ellentmondásra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ami a külpolitikában elismerendő, támogatandó, segítendő célkitűzés, az a magyar belpolitikában is segítendő, támogatandó cél kellene hogy legyen. És ettől függetlenül mégiscsak azt követeljük, hogy azt a másik törvényt vonják vissza, ezt pedig támogatjuk, ahogy az imént is mondtam. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Legény Zsolt képviselő úrnak, MSZP. Parancsoljon!

DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Figyelemmel természetesen elnök úr instrukciójára, hogy maradjunk a témánál, Tilki képviselőtársam hozzászólása inspirált csupán egyperces hozzászólásra. Az EU-LAC alapítvány mindenekelőtt, és itt három pontot sorolnak fel, a), b) és c) pontot, de a c) pont: „elősegíti az eredményes cseréket, és új hálózatépítési alkalmakat teremt a civil társadalom és a többi társadalmi szereplő körében”. Mesterházy képviselőtársamat nem tisztem megvédeni, de ugyanazt mondta el, amit most én is el fogok mondani öt másodpercben, képviselő úr: a kormánynak a civil szervezetekkel szembeni ámokfutását mi legalábbis pikánsnak látjuk, hogy most pedig egy nemzetközi megállapodásban, egy ilyen előttünk fekvő törvényjavaslatban mégiscsak azért ilyet támogat.

Köszönöm, elnök úr, és remélem, példásan rövid voltam. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Bana Tibor képviselő úrnak, kettőperces időkeretben. Parancsoljon!

BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Tilki Képvi­selőtársam! Igenis kapcsolódik az, amit elmondtam, az előttünk fekvő törvényjavaslathoz, hiszen éppen az előterjesztésben olvashattuk azt, hogy a déli nyitás politikájába illeszkedik ennek a megállapodásnak a kihirdetése, és azt gondolom, hogy számot kell vetni azzal, hogy az elmúlt évek során mennyire volt sikeres a déli nyitás politikája. Én ezért is húztam alá azt, hogy ha összeadjuk a keleti és a déli adatokat, akkor is mindössze 10 százalék körül jár a kormány alternatív piaci részesedése, sokkal ambiciózusabb célokat fogalmaztak meg annak idején. Afrika vonatkozásában pedig egyértelmű visszaesésről beszélhetünk. Én nagyon remélem, hogy ez a megállapodás és ennek a kihirdetése majd abba az irányba fog hatni a dél-amerikai és karibi térségben, hogy ott az eddigiekhez képest eredményeket fogunk tudni felmutatni.

De azt is elmondta számtalan alkalommal a Jobbik frakciója, és én mindig kértem is a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy legyen folyamatos beszámoló a kereskedőházak tevékenységével kapcsolatosan. Sajnos ez sem így történik a gyakorlatban, mert bizony láthattuk azt, hogy sok esetben a korrupció árnyéka vetül ezeknek a működésére. Arról meg nem is beszélek még egyszer, hogy azokat a korábbi vállalásokat, amelyeket megfogalmaztak ezek nyitásához kapcsolódóan, nem sikerült érvényesíteni és elérni. Ez azért sem történt meg egyébként, mert nagyon sok esetben olyan gyakran történtek cserék és olyan nagy volt a fluktuáció, hogy nem is lehetett érdemi eredményeket felmutatni ennyi idő alatt.

Én tehát azt gondolom, hogy ez igenis idetartozik, és helyénvaló az, hogy erről is szóljunk a megállapodással kapcsolatban, nemcsak a pozitív oldalát kell ennek ugyanis elmondani, hanem igenis azokat a kritikai észrevételeket is meg kell tenni, amelyek pont ennek az egyezménynek a kihirdetéséhez kapcsolódóan is jobb irányba tudnak hatni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
208 58 2017.03.21. 1:19  47-79

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Tilki Attila képviselő úrnak, kettőperces időkeretben. Parancsoljon, képviselő úr!

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Arra szeretném kérni a képviselőtársaimat, hogy az elnök úr szavait fontolják meg, és fogadjuk már el, hiszen tényleg egy nemzetközi szerződésről van szó. Mesterházy képviselőtársam teljesen másról beszélt. Ha már külügy, ha már civil szervezet, akkor kötelezően el kellett mondani az aggódásukat a magyar diktatúra ellen.

A Jobbik pedig a kereskedőház irányába indult el, aminek szintén semmilyen kapcsolata nincs ezzel az előttünk fekvő törvényjavaslattal. (Bana Tibor: Déli nyitás!)Mesterházy Attila képviselőtársam a Külügyi bizottságnak, a jobbikos képviselőtársam pedig az Európai ügyek bizottságának tagja. Úgy gondolom, hogy bőven van lehetőségük bármikor külügyi kérdésekben, önöket érdeklő ügyekben kérdéseket feltenni akár államtitkár úrnak, akár pedig miniszter úrnak.

(11.20)

Nem gondolom, hogy egy ilyen szerződéssel kapcsolatban ilyen irányokat kellene venni a véleményüknek, bár nyilván megtehetik, de azért meg kellene hallgatni azt, amit az elnök úr megfontolásra javasolt, hogy maradjunk a tárgynál, maradjunk a törvényjavaslat szövegénél.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Felszólalásra jelentkezett Szakács László képviselő úr, MSZP. Parancsoljon!

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt hiszem, hogy Tilki képviselőtársammal érdemes ebben most vitatkoznunk, hiszen pontosan arról beszélünk, ami nekünk fáj, önöknek pedig valamiért természetes. Önök el akarják dönteni, hogy melyek a jó civil szervezetek és melyek a nem jó civil szervezetek. A civil szervezetek természetesen néha azért vannak, hogy elvállaljanak olyan feladatokat, amelyeket önök, akár a kormány, akár bármilyen más intézmény nem tudna olyan hatékonysággal, nem tudna olyan jól és nem tudna annyira hitelesen elvállalni. Egyébként például erről szól ez a jelenlegi javaslat is. Majd vannak olyan civil szervezetek is, amelyek akár támogatják, akár kritizálják a kormány munkáját, azok önök szerint a rossz és olyan emberek által alapított civil szervezetek, amelyek az önök munkáját megpróbálják aláásni. Itt nem erről van szó, itt arról van szó, hogy a kritikát, tisztelt képviselőtársam, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, tűrni kell. Úgy kell kormányozni, hogy ne kelljen félni attól a fajta civil kontrolltól, ne kelljen félni azoktól a civil társadalom által megfogalmazott kritikáktól, amelyre azért nem ez az első eset, amikor hallunk nagyon kemény, oda nem illő és a demokrácia próbáját nem kiálló mondatokat. Ugye, mondott ilyeneket egyébként az önök alelnöke is, azt mondta, hogy el kell takarítani bizonyos civil szervezeteket. Nem, tisztelt képviselőtársaim, ezeket, én úgy gondolom, hogy a politikának tűrni kell. Én úgy gondolom, hogy a politikának olyannak kell lenni, hogy az kiállja azokat a próbákat, amelyeket a civil szervezetek, a civil kontroll támaszt vele szemben. És nem utolsósorban nem ellehetetleníteni kell a civil szervezeteket, csak valamiért az önök szervezeti kultúrája erre van beállítva. Próbálkozzanak egyszer a meggyőzés erejével, érveljenek, ne üssenek, és én úgy gondolom, hogy ezzel sokkal jobban fogják a demokráciát szolgálni, mint azzal, amikor megtalálják, hogy kik a rossz és kik a jó civil szervezetek. Köszönöm, elnök úr. (Mesterházy Attila: Úgy van! ‑ Taps az MSZP soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
208 70 2017.03.21. 0:33  47-79

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Én sem vitatkozni szeretnék az MSZP jelen lévő képviselőivel, de mifelénk, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ezt úgy mondják, hogy mindenki magából indul ki, amikor diktatúra képzeletét vizionálja. Nekem a nagyapámat annak idején az önök szellemi elődei ‑ és lehet, hogy kicsit elkanyarodunk a tárgytól ‑ B-listázták. Tehát önök pontosan tudják, mi az, hogy listázni, és ezt nem mi tudjuk. Köszönöm. (Dr. Szakács László: Fogalmam sincs, ’75-ben születtem! ‑ Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
208 70 2017.03.21. 0:33  47-79

ELNÖK: Köszönöm. Megadom a szót Tilki Attila képviselő úrnak, kettőperces időkeretben. Parancsoljon!

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Én sem vitatkozni szeretnék az MSZP jelen lévő képviselőivel, de mifelénk, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ezt úgy mondják, hogy mindenki magából indul ki, amikor diktatúra képzeletét vizionálja. Nekem a nagyapámat annak idején az önök szellemi elődei ‑ és lehet, hogy kicsit elkanyarodunk a tárgytól ‑ B-listázták. Tehát önök pontosan tudják, mi az, hogy listázni, és ezt nem mi tudjuk. Köszönöm. (Dr. Szakács László: Fogalmam sincs, ’75-ben születtem! ‑ Taps a Fidesz soraiból.)

2018-01-10T00:43:03+01:00