Kísért a szocialista múlt! Ho­vá tűntek a parkoló pénzek Szegedről?

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
221 178-180 2017.05.08. 1:55  177-186

ELNÖK: Megköszönöm miniszterelnök úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Tilki Attila, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a belügyminiszterhez: „Kísért a szocialista múlt! Ho­vá tűntek a parkoló pénzek Szegedről?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Pogácsás Tibor államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy személyesen miniszter úrtól kéri a választ.

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen, elfogadom.

ELNÖK: Megadom a szót, képviselő úr.

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajtóértesülések szerint a szocialista vezetésű szegedi önkormányzat 2008-2012 között összesen több mint háromszáz, ingyenes parkolásra feljogosító bérletet osztott ki. Az ügyben készült vádirat szerint az ingyenes parkolást élvező személyek köréről Botka László szocialista polgármester által irányított vezetői értekezleten dönthettek.

2008-2012 között több mint háromszáz darab kombinált bérletet adtak ki ingyenesen, jogszabályi háttér és felhatalmazás nélkül. A városuknak, Szegednek mintegy 40 millió forintnyi vagyoni hátrányt okoztak ezzel. Mindez felveti a bűncselekmény gyanúját. Ingyen parkolhatott a városban Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a listán szerepel Botka László kabinetfőnöke és több más szocialista képviselő is. De tudomásom szerint olyan is van a listán, akinek jogosítványa sem volt.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség nemrég emelt vádat hat személlyel szemben, akik a 2008-2012 között ingyenesen, jogellenesen juttatott parkolóbérletekkel okoztak vagyoni hátrányt Szeged Megyei Jogú Városnak, illetve a város tulajdonában álló parkolócégnek. A hűtlen kezelés miatt indult eljárásban mások mellett Solymos László MSZP-s alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor, Botka László kabinetfőnöke ül a vádlottak padján.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ön szerint elképzelhető-e, hogy Botka László nem tudott ezekről az akciókról, és hogy nem az ő utasítására adták ki az ingyen bérleteket? (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Pogácsás Tibor államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A rendőrség Alaptörvényben foglalt kötelezettsége, hogy a bűncselekményeket felderítse. A szegedi parkolási ügyben is a rendőrség a törvények adta lehetőségeknek megfelelően dolgozott és végezte a munkáját. Jelenleg az ügy ott tart, hogy a Gyulai Városi Bíróságon az első tárgyalás megtörtént.

Az üggyel kapcsolatban Botka László polgármester úr hasonló módon cselekszik, mint annak idején Bajnai Gordon. Mímel, úgy tesz, mintha ő semmiről nem tudna, mintha ő ott sem lett volna, viszont nyilvánvaló, hogy ez az ügy olyan súlyú, hogy az ilyen típusú mismásolás nem elégséges, hiszen a bírósági ügy zajlik.

307, ingyenes parkolásra jogosító igazolványt adtak ki, amelyből országgyűlési képviselők, európai parlamenti képviselők mellett polgármesteri hivatal munkatársai, rendőrség vezetői is kaptak, de több olyan személy is van, aki érintőlegesen sem köthető semmilyen módon a városházához. Úgy tudjuk, hogy például Ujhelyi István európai parlamenti képviselő úr egyszerre két parkolóhelyet is birtokolhatott.

(12.30)

Nyilván ez egy érdekes dolog, hiszen a régi magyar mondás szerint egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni. Hogy hogyan lehetett felkerülni erre a VIP-listára, Botka VIP-listájára, ezt most még nem tudjuk, de az mindenképpen érdekes, hogy Szegeden a Botka polgármester úrnak kedves gazdagoknak nem kellett a parkolásért fizetniük.

Tisztelt Képviselő Úr! Nehezen képzelhető el, hogy egy ilyen ügyben a polgármester úr ne tudta volna, hogy milyen típusú mechanizmus működik, hiszen a közgyűlésnek erre vonatkozó rendelete nem volt. Ez egy furcsa, egyedi Monopoly, egy furcsa, egyedi társasjáték, amelynél van egy olyan mező, ahol az ingyenparkolást el lehetett nyerni. Mi bízunk abban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy lesz egy olyan mező is, amely a börtön végállomást tartalmazza. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
221 184 2017.05.08. 1:08  177-186

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Ujhelyi képviselő úr dupla parkolójával kapcsolatban: lehet, hogy akkora kocsija van, hogy nem fér be egy parkolóhelyre. Mindenesetre két fontos tanulsága van ennek az ügynek. Az egyik az, hogy a saját maguk által készített jogszabályokat sem képesek betartani Szegeden ‑ ugye, Botka László a miniszterelnök-jelölt. Ha módosították volna ezt az önkormányzati rendeletet, akkor adhattak volna boldog-boldogtalannak ingyenes parkolójegyet.

A másik tanulság viszont az, hogy csak a szavakban áll a szegények pártján Botka László és az MSZP (Dr. Varga László: Te betartod a KRESZ-t?), a valóságban a tettekkel viszont azt bizonyítják, hogy a gazdagokat segítik.

Így van ez Szegeden, de így van ez Nyírbátorban is, ahol éppen az MSZP-s meghatározó személyiség gázlopási ügybe keveredett, aki aláírásokat gyűjtött Veres Jánossal, hogy fizessenek a gazdagok. (Dr. Varga László: Egy vicc vagy, öreg! Ülj le!) A sor, gondolom, még folytatódik. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

2018-01-07T15:18:51+01:00