A nyugdíjrendszerről szóló politikai vitanap

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
231 236 2017.06.06. 9:26  185-294

ELNÖK: Visszatérünk a képviselői felszólalásokhoz. Tilki Attila képviselő úr, Fidesz, parancsoljon!

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy készültem a felszólalásra, az egyik internetes oldalon a következőt találtam: Korózs Lajos a nyugdíj- és szociális ügyek nagy szakértője és szenvedélyes védelmezője. Először azt hittem, hogy valamilyen liberális oldalon van ez a hír, hiszen megfelelő, gúnyos értelmet is nyerhet ez a kifejezés, de valójában a kapcsolat.hu oldalon valószínűleg komolyan gondolták, hogy szenvedélyes védelmezője Korózs Lajos a nyug­díjas­ügyeknek; és ő is ugyanolyan szenvedélyesen hagyta el az üléstermet ‑ (Teleki László: A televízióban van!) ha már az előbb Bangóné említette, hogy ki van itt meg ki nincs, Korózs Lajos szenvedélyesen elhagyta a termet ‑, mint ahogy az előbb felszólaló Bangóné is. (Heringes Anita: Hárman ültök a teremben!) Ennyit a hitelességről. Bangóné képviselőtársunknál azért sosem fogjuk azt elfelejteni ‑ a hitelesség, higgyék el, a választások során központi kérdés ‑, amikor is Horn Gyula, az önök miniszterelnöke azt mondta, hogy az Orbán-Năstase megállapodás miatt 23 millió román fog ideözönleni és munkát vállalni, akkor annak a kampánynak a plakátarca az önök képviselőtársa volt. Valószínűleg azért nagyon sok magyar és nyugdíjas embernél a hitelességét itt játszotta el.

De az említett Korózs úr mit is mondott 2010-ben a kampányban? Hirdetésben is megjelenítették önök, tehát az MSZP. Ha elfogadja majd a Fidesz, hogy a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők elmehetnek nyugdíjba, akkor a férfiaknak 70 éves korig kell majd dolgozni, vagy esetleg tovább, mert csak az ő befizetésükkel lehetne finanszírozni a korai nyugdíjazás járadékterheit. Valószínűleg ez volt az oka, hogy önök nem támogatták azt, amit mi meghoztunk, hogy 40 év után igenis nyugdíjba mehessenek nők, megbecsülve azt, hogy a munka mellett gyermeket is neveltek.

Ugyanilyen álságos egyébként az MSZP-hez hasonlóan a Jobbik is. Megnéztem a Radikális változás című programjukat, amit annak idején Novák Előd képviselőtársuk minden egyes felszólalásánál mutogatott és mondott, hogy már benne van a programban, a Fidesz ezt is a programjukból vette el. Igaz, már Novák Elődöt elfújta a szél a parlamentből, de a Radikális változás című programjukban a 33. oldalon a következőt olvashatjuk: a nyugdíjrendszer átalakításával új alapokra fektetjük a nyugellátást, amely gyermekvállalást ösztönözve közvetlenül megteremtené generációk egymás iránt viselt felelősségét. Még ezzel talán egyet is érthetnénk. De nézzük, mi van a 34. oldalon! A gyermeket nevelő és emellett dolgozó anyák társadalmilag hasznos áldozatvállalását az államnak is el kell ismernie, ezért az anyáknak nyugdíjkedvezményt biztosítunk. Mi történt? Önök nem szavazták meg a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba menését.

Tehát azért a Jobbiknál a Radikális változás; a „radikális” szó jelentése alapos, mélyreható, de valószínűleg önöknél egy kicsit más értelmezést nyert, hiszen önöknél valószínűleg azt jelenti, hogy hirtelen, ami fontos nekünk, ahogy megpróbálnánk megszerezni a hatalmat, aszerint alakítjuk ki a véleményünket. (Közbeszólások a Jobbik soraiban: Jólesik hazudni? ‑ Soros embere vagy? ‑ Nem szégyelled magad?) Hirtelen önök most már együttműködnek a szocialistákkal, önök azok, akik Sorossal együttműködve arról döntöttek és arról nem szavaztak, azt nem szavazták meg, hogy meg tudjuk állítani a migrációs nyomást.

Tehát, kedves jobbikos urak, higgyék el, az emberek helyben ‑ egyéni képviselőként mondom, hiszen köztünk nagyon sok egyéni képviselő van, önöknél mindössze egy darab egyéni képviselő; mi találkozunk a választóinkkal, beszélgetünk a választóinkkal, sajnos önök ezt nem teszik meg. Gyöngyösi képviselő úr rabszolgamunkáról beszélt a közfoglalkoztatással kapcsolatban. Gyöngyösi képviselő úr, ha ellátogatna jobbikos polgármesterekhez, mondjuk, Tuzsérra, az én választókerületembe, akkor ott megnézhetné, hogy igenis a roma emberek foglalkoztatásával Tuzsér település mit ért el. De mit is várhatnánk, ha éppen Sneider alelnök úr legutóbb arról beszélt az európai uniós támogatásokról szóló vitában, hogy miért újítunk föl deprivált környezetben kastélyokat, mikor a helyi lakosságnak, ahol cigányok vannak többségben, teljesen más az érdekük. És erre Tuzsér, ahol jobbikos vezető van, ahol jelentős számú a cigányság, mit akar? A Lónyay-kastélyt akarja felújítani. (Sneider Tamás: Luxuskastély lesz?) Tehát jó lenne legalább a párttársakhoz ellátogatni, és a párttársakat megnézni.

Amiről én szerettem volna és szeretnék beszélni, hogy milyen hatással van a rezsicsökkentés a nyugdíjasok életére. Nem KSH-adatokat idézek, de minden egyes nyugdíjas, aki nem átutalással fizeti a rezsijét, pontosan minden egyes számla kézhezvételekor látja azt, hogy a 2013. január 1-jei bevezetés óta mennyit takarított meg. Egy nyíregyházi családról beszélek, akik egy kertes házban laknak, felsőfokú végzettségű az egyik szülő, a másik pedig középfokú végzettségű, egy átlagos családi házban laknak. 2013. január 1-je óta villanyban 103 350 forintot takarítottak meg, gázban 254 500 forintot, vízben 16 500 forintot, szemétdíjban pedig 7230 forintot, tehát ennek a nyugdíjas családnak a megtakarítása a rezsicsökkentés óta 381 580 forint.

Mi visszaemlékszünk arra, hogy amikor a szocialisták voltak kormányon, akkor nálunk volt a legmagasabb a gáz ára, az áram ára pedig az európai uniós tagállamokban a második legnagyobb volt. S azt a mondatot sem felejtették el a nyugdíjasok ‑ higgyék el, nem felejtették el ‑, amikor is lassan mondta az önök párttársa, Lendvai Ildikó, hogy mindenki megértse: lassan mondom, hogy ön is megértse, nem lesz gázáremelés. S mi történt? Sorozatosan és folyamatosan emelkedtek a gázárak.

Higgyék el, a kistelepülésen élő nyugdíjasok pontosan látják a számlájukat, és pontosan tudják azt, hogy a Fidesz-KDNP-kormánynak mit köszönhetnek a rezsidíjak csökkentésében, és mit köszönhetnek az áfacsökkentés területén is. Valószínűleg azt nem kellene mondani, hogy jobban kellene csökkenteni, meg miért nem csökkentettük, hiszen emlékszem arra az időre, amikor az MSZP azt mondta, hogy nem lesz áfaemelés, aztán először csökkentették, utána megemelték az áfát. Tehát higgyék el, ha a településeken vagyunk, mindig a hitelesség számít. Lehet, hogy a parlamentben meg lehet azt tenni, hogy teljesen más dolgot mondanak, mint ami a valóságban történik, de az emberek ezt pontosan érzékelik. (Heringes Anita: Ez biztos!) Elöregedő térség országgyűlési képviselője vagyok, ahol nagyon sok nyugdíjas van.

Mi a nyugdíjasokat, a nyugdíjkártyát nem választások előtt húzzuk elő. A nyugdíjasok, mert megérdemlik ‑ mert megérdemlik, mert nagyon sokat tettek az országért, ki-ki a saját maga területén, téeszekben, iskolákban, lelkészként és bármilyen foglalkozású emberként. Mi folyamatosan beszélgetünk velük, és folyamatosan próbálunk az ő problémáikon segíteni.

És itt többen vagyunk a teremben, akik voltunk polgármesterek. Tehát ne jöjjenek azzal, hogy szociálisan érzéketlen ez a kormány! Higgyék el, hogy amiről önök beszélnek, gyermekszegénység ‑ meg­hív­nám önöket, megnéznék, hogy kistelepüléseken a gyerekek négyszeri étkezés után mit mondanak, és mit mondanak a szülők. Lehet, hogy a Dunántúlon másképp van, de a kelet-magyarországi településeken, ha eljön, képviselő úr, meg tudok mutatni olyan települést, ahol a helyi roma lakosság azt mondja, hogy igenis nagyon örülnek annak a szociális étkeztetésnek, amit mi, a kormány biztosít számukra.

(18.20)

Lakhatási támogatásokról is beszélt az előbb Bangó képviselő asszony, higgyék el, ott vagyunk az embereknél hét-nyolc éve. A megyei katasztrófavédelemmel együttműködve minden egyes település polgármestere figyel arra, hogy télen elegendő tűzifa legyen ‑ a tűzifaprogramot is mi vezettük be ‑, és figyelünk arra, hogy ha mégis valakinek ennek ellenére kevés tűzifája van, azzal nehogy valami gond legyen. Én a térségemről tudok beszélni, a térségemben az utóbbi hét évben egy ember sem fagyott meg szerencsére. És higgyék el, ilyen felelősen gondolkodunk, és ilyen felelősen állunk a nyugdíjasokhoz, és nem választások elején vagy választásokhoz közeledve emeljük ki vagy kapjuk fel a nyugdíjkártyát. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

2018-01-26T21:22:31+01:00