Keleten a helyzet változott

Dr. Tilki Attila – © Fotó: Pusztai Sándor

Nem egyszerű feladatokkal vágott neki a térség, 88 településsel Felső-Szabolcsból, Beregből és Szatmárból, de nagyszerű emberekkel, közösségekkel sikerült látványos eredményeket elérni – összegzi egy mondatban a lassan záruló ciklus fő üzenetét dr. Tilki Attila, megyénk 4. sz. választókerületének egyéni országgyűlési képviselője.

Óriási segítség volt, amikor a kormány átvállalta az önkormányzati hiteleket – kezdi a számvetést azzal a döntéssel, mely Zajtától Záhonyig 1,64 milliárd forintos adósságteher alól szabadította fel az itt élőket. A hiteltől mentesen dolgozó önkormányzatoknak célzott támogatást biztosított a kormány, összesen 620,5 millió forintot, így jutott például Tuzsér 224 millió forint plusz forráshoz.

Europa Nostra-díjak

A gazdaságélénkítés az egyik elsődleges célja és küldetése a képviselőknek – szögezi le dr. Tilki Attila –, ehhez egyik feltétel az infrastrukturális háttér. Az autópálya elérte a térséget, a további cél, hogy az M3-as és az M 34-es elérje a határt. Erről lakossági fórumokon mondták el a véleményüket az emberek, ennek tükrében tart a kiviteli terv engedélyezési eljárása. Az M49-es fejlesztésére miniszterelnöki ígérettel bírunk, az első szakaszban az ököritófülpösi csomópontig valósul meg a beruházás, onnan lesz leágazás a szatmári térségbe. Az önkormányzatok 40 településen 2,4 milliárd forint értékű külterületi útépítésbe kezdhetnek 2018 tavaszán.

A felzárkóztatási célok elérésére 54 milliárd forint forrás érkezett a választókerületbe. Ebből a gazdálkodók és önkormányzatok számára nyitott agrár- és vidékfejlesztési programokra 27 milliárd forint, TOP-os programok ugyancsak 27 milliárd. Külön kiemelném a kitörési lehetőségként emlegetett turizmust, ezen belül az egyházi turizmust. Térségemben három Europa Nostra-díjas templom található, és büszke vagyok arra, hogy az elmúlt 50 év legnagyobb templom felújítási programját valósítottuk meg. Sikerült bekerülni az erfurti gesztorsággal, mindössze tíz, európai kistérség összefogásával indított Transnational Church programba.

– Az önkormányzatok most készítik, zárják a költségvetési terveiket, és minden településről megerősítik: soha nem látott jó pozícióban, abszolút nyugodt körülmények között tervezhetnek. A térségben sok kis település található, ezért különösen fontos volt, hogy a kormány az ilyen kis településeknek is adott lélekszámarányosan pályázati támogatást települési feladatok elvégzésére – jegyzi meg a képviselő.

A jövőbe mutatva

A jövőbe mutatnak az épület­energetikai korszerűsítések, hiszen ez teremti meg az olcsóbb működtetés feltételeit, ahogy ez történt 19 településen összesen 1,836 milliárd forintos beruházással. Az önkormányzati ingatlanok mellett helyszín volt a fehérgyarmati kórház, és tervezik a vásárosnaményi kórházban is.

Viszonylag kevés szó esett arról, hogy az elmúlt ciklusban dr. Tilki Attila az Európa Tanács tagjaként is többször szólalt fel a parlamenti üléseken Magyarország számára fontos kérdésekben. Tagja a jogszabályok előkészítésében szerepet játszó CEI-nek (Közép-európai Kezdeményezések regionális fórumának), valamint az emberi jogi bíró választását segítő bizottságnak. E pozíciók révén vett részt például az ukrán nyelvtörvény blokkolásában, de tájékoztatta az európai grémiumot arról, hogy Magyarország egyébként mennyi támogatást nyújtott, gesztust tett Ukrajna felé, legyen az a háborús helyzetben katonák gyógykezelése, vagy megárvult gyermekek táboroztatása. Választási megfigyelőként Albániától Kirgizisztánig megfordult, és szerzett tapasztalatot arról, milyen is az, ha valaki valóban menekültként kopog be valahová – de ez már egy másik történet.

A térség lelki többlete

– Olyan térség országgyűlési képviselője vagyok, ahol Kölcsey Ferenc a Himnuszt írta, ahol Móricz Zsigmond született, s ez a többi térséghez képest hatalmas lelki, érzelmi többletet ad. Az elmúlt négy év alatt 1200 eseményen, programon voltam jelen személyesen, s büszkén idézhetem Pilinszky Jánost: „Amiként kezdtem, végig az maradtam. Ahogyan kezdtem, mindvégig azt csinálom” – zárja közvetlen választói bizalomból fakadó küldetésének értékelését dr. Tilki Attila.

S a legvégére Kölcsey gondolatát illeszti:

„Az élet fő célja a tett, tenni magában, vagy másokkal együtt senkinek nem lehetetlen.”

http://www.szon.hu/keleten-a-helyzet-valtozott/3793612

Dr. Tilki Attila – © Fotó: Pusztai Sándor

KM

Választás 2018

Lakossági fórum Cégénydányádon

Lakossági fórum Kölcsén

Lakossági fórum Sonkádon

Keleten a helyzet változott

Lakossági fórum Beregsurányban

Lakossági fórum Beregdarócon

Falugyűlés Tunyogmatolcson

LUNGO DROM konferencia Kisvárdán

Dr. Tilki Attila: „Az önkormányzatok soha ilyen nyugodtan nem készíthettek költségvetést.”

Sajtóhírek

2018-03-12T18:03:29+01:00