A MAGYAROK HAGYOMÁNYOSAN CSALÁDSZERETŐ EMBEREK

Magyarországon alapvetően családcentrikus emberek élnek, a magyarok hagyományosan családszeretők, és fontosak számukra ezek a kötelékek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Novák Katalin a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Akadémián megrendezett konferenciáján egy kutatást idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar fiatalok számára a saját szüleik jelentik a legmegbízhatóbb információforrást, nem az internet, a médiumok, a könyvek vagy éppen a barátaik. Ez a bizalom is azt jelzi, milyen fontosak a családi kötelékek Magyarországon – tette hozzá.

Kutatások szerint a fiatalok családban képzelik el a jövőjüket, elsöprő többségük házasságban szeretne élni és gyermekeket nevelni, ezek az elképzelések, vágyak és tervek azonban rendre elmaradnak a valóságtól. Az államtitkár szerint ezért a kormánynak egyszerre kötelessége és felelőssége is, hogy segítse őket a családalapítással, gyermekvállalással kapcsolatos terveik megvalósításában.

Novák Katalin a mozgalom kutatásának egy másik eredményére is felhívta a figyelmet, arra, hogy az egyetemista fiatalok az átlagosnál több gyermeket vállalnának, és sokan vannak, akik nagycsaládos életformát képzelnek el maguknak.

Kitért arra is, hogy a nyugati világban a fiatalok egyre később vállalnak gyereket, ugyanakkor örömmel látják, hogy Magyarországon ez a folyamat lelassult. A pozitív változások között említette azt is, hogy a fiatalok már egy évvel korábbra tervezik az első gyermekük megszületését, mint a négy évvel korábbi ifjúságkutatás idején.

Novák Katalin felidézte a kormányzat családalapítást segítő fontosabb intézkedéseit, ezek között az gyermeknevelést tekintetbe vevő adórendszert, a gyerekeket vállaló hallgatók diákhitele visszafizetésének felfüggesztését, illetve részbeni vagy teljes elengedését, továbbá a fiatal házasok adókedvezményét, melyet már 80 ezer pár igényelt.

Közölte, tavaly egy család átlagosan 262 ezer forintot tudott megspórolni a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Az államtitkár a konferencián arról is beszámolt, hogy hétfőn lezárult a “családbarát szülészet” pályázat, melyet azzal a céllal írtak ki, hogy “a lehető legnagyobb méltósággal és a lehető leginkább pozitív élményként tudják megélni szülésüket a nők”.

A csaknem 8 milliárd forint keretösszegű pályázatra mások mellett 65 szülészeti osztály jelentkezett, az országban működő 78 közül. Hozzátette: november 15-éig döntenek a pályázatokról.

A rendezvényen jelentették be, hogy három felsőoktatási intézmény – a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem – csatlakozik a mozgalom Családbarát egyetem programjához. Az egyetemek vezetői, miután ismertették családbarát célkitűzéseiket, illetve programjaikat, a mozgalom elnökével, Skrabski Fruzsinával aláírták a csatlakozásról szóló dokumentumot.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat Kopp Mária orvos hívta életre 2009-ben azzal a céllal, hogy megszülessenek a fiatalok által kívánt, tervezett gyermekek. A mozgalom kezdeményezésére öt éve valamennyi parlamenti frakció aláírta azt a nyilatkozatot, melyben vállalták, hogy döntéseik során támogatni fogják a gyermekvállalást.

A civil szervezet az elmúlt évtizedben egyebek mellett társkereső programokat tartott, párkapcsolati előadásokat szervezett, elindította a babazászló és a vándorbölcső mozgalmat, családi témákban egyetemi kurzusokat indított, továbbá a munka és a magánélet összeegyeztethetősége érdekében családbarát munkahely díjat alapított.

(MTI-fidesz.hu)

  • Védintézkedések a koronavírus terjedése ellen.Védintézkedések a koronavírus terjedés…

Védintézkedések a koronavírus terjedése ellen.Védintézkedések a koronavírus terjedés…

2020 március 12, csütörtök|0 Comments

Védintézkedések a koronavírus terjedése ellen.Védintézkedések a koronavírus terjedése ellen.

  • Védintézkedések a koronavírus terjedése ellen.

Védintézkedések a koronavírus terjedése ellen.

2020 március 12, csütörtök|0 Comments

Védintézkedések a koronavírus terjedése ellen.

  • Megvan az első magyarországi koronavírus-fertőzésből gyógyult személy.Megvan az első…

Megvan az első magyarországi koronavírus-fertőzésből gyógyult személy.Megvan az első…

2020 március 12, csütörtök|0 Comments

Megvan az első magyarországi koronavírus-fertőzésből gyógyult személy.Megvan az első magyarországi koronavírus-fertőzésből gyógyult személy.

  • Megvan az első magyarországi koronavírus-fertőzésből gyógyult személy.

Megvan az első magyarországi koronavírus-fertőzésből gyógyult személy.

2020 március 12, csütörtök|0 Comments

Megvan az első magyarországi koronavírus-fertőzésből gyógyult személy.

  • Meggyőződésünk, hogy a politikai vitáknak a koronavírusügyben nincs helye – jelentet…

Meggyőződésünk, hogy a politikai vitáknak a koronavírusügyben nincs helye – jelentet…

2020 március 11, szerda|0 Comments

Meggyőződésünk, hogy a politikai vitáknak a koronavírusügyben nincs helye - jelentette ki Kocsis Máté a parlamenti frakciókkal tartott megbeszélés után.

  • Mindenkinek, aki ma a politikában tevékenykedik, a legfontosabbnak a magyar emberek …

Mindenkinek, aki ma a politikában tevékenykedik, a legfontosabbnak a magyar emberek …

2020 március 11, szerda|0 Comments

Mindenkinek, aki ma a politikában tevékenykedik, a legfontosabbnak a magyar emberek élete és biztonsága kell, hogy legyen. Ennek érdekében most összefogásra van szükség.

2018-10-23T21:34:57+01:00