Látogatás Gül Baba Türbéjénél

Hírek

Gül Babát- magyarul Rózsa Atyát – az Oszmán Birodalom határvidékén élő muszlimok szellemi “védőszentjüknek”, emberbarát, segítőkész és bölcs bektasi dervisnek tartották.
 A híres 17.századi török utazó Elia Cselebi feljegyzései szerint Gül Baba 1541. szeptember 2-án halt meg amikor Buda elfoglalása utána Dzsámiva átalakított Budavári Nagyboldogasszony Templomban az első pénteki imádságot elmondták temetésén a hagyomány szerint maga Szulejmán Szultán is részt vett a halotti imát pedig a ruméliai hadbíró, Ebusszuúd Efendi mondta. Sírja az Oszmán-Török Hódoltság egyik legfontosabb zarándokhelyének számított. A türbét, azaz a sírkápolnát a harmadik budai beglerbég, Jahjaspasazádé Mehmed Pasa építtette 1543-1548 között. Gül Baba és türbéje a 19. század utolsó évtizedeiben a magyar – török megbékélés és barátság szimbóluma lett.A környék is ekkor kapta a Rózsadomb nevet. Az épületet és környezetét 2016-2017-ben magyar-török kormányközi megállapodások keretében újították fel.

Budapest

Gül Babát- magyarul Rózsa Atyát – az Oszmán Birodalom határvidékén élő muszlimok szellemi "védőszentjüknek", emberbarát,…

Közzétette: Dr. Tilki Attila – 2018. december 17., hétfő

2018-12-19T16:31:46+01:00