Kulturális örökségvédelmi fejlesztés a Felső-Tisza vidéken

tilkiattilaTemplomokhoz kapcsolódó, turisztikai kínálatbővítő kulturális örökségvédelmi fejlesztésbe kezdett a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás.

A projekt a fehérgyarmati járás 49 településéből álló térségben, a Felső-Tisza vidéken 12 Árpád-kori templomot köt össze virtuálisan. Az 52 millió forint európai uniós támogatáshoz a kistérség 8 millió forint önerővel járul hozzá – mondta Tilki Attila, a társulás elnöke szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.

Az idén júliusban indult Thetris Central Europe Programból nyolc európai ország 11 hasonló kulturális örökségvédelmi projektjét támogatja az unió különböző arányban. A cél a templom-utak fejlesztése révén a turisztikai kínálat bővítése, amely hosszútávon új munkahelyeket is teremthet a térségben.

Mint elhangzott, a partnerrégiók középkori templomaikra építve stratégiát dolgoznak ki annak érdekében, hogy a helyi közösség egy fenntartható turisztikai és gazdasági koncepciót valósíthasson meg, amelyben központi szerep jut a templomokhoz kapcsolódó kulturális örökség megőrzésének.

“A Felső-Tisza vidéki projekt keretében néhány templomot audio tájékoztató eszközökkel szerelnek fel, alternatív kerékpárutak kialakításával javítják a templomok megközelíthetőségét, valamint térképeket, kiadványokat készítenek, és tájékoztató táblákat helyeznek ki a partnerrégiók néhány temploma elé” – sorolta a részleteket Tilki Attila.

A program a magyar régióban három Európa Nostra-díjas templomot – Sonkád, Gyügye, Szamosújlak – is érint.

 


Kapcsolódó anyagok: Sajtoanyag_THETRIS.pdf


 

2018-01-25T18:17:11+01:00